Prehrana u dječjem vrtiću

 

     Prehrana djece u dječjem vrtiću Izvor planira se i provodi prema važećim prehrambenim standardima i normativima koji su određeni „Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima“ (NN 121/07).

     Također provodimo i sustav samokontrole zdravstvene ispravnosti – HACCP plan, u procesu pripreme hrane, rukovanju namirnicama i distribuciji hrane. Redovito se provode zakonske kontrole hrane i higijenskih uvjeta kuhinje i skladištenja namirnica, a provode ih Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Svaka tri mjeseca uzimaju se uzorci hrane i kontrolira se mikrobiološka i kalorijska vrijednost obroka. Osoblje kuhinje se svakih šest mjeseci upućuje na zdravstveno-higijenske preglede, a svake četiri godine na tečaj Higijenskog minimuma.

Hrana se sprema u centralnoj kuhinji u Preradovićevoj i svakodnevno se vrtićkim automobilom dostavlja u sve područne objekte.


     Jelovnici se planiraju tjedno i stoje u kutićima za roditelje zbog praćenja prehrane njihove djece i mogućnosti usklađivanja s prehranom kod kuće. U izboru jelovnika zadovoljavaju se neophodne potrebe djece u kvaliteti i kvantiteti namirnica u odnosu na dob djeteta, raspored i pripremu obroka i ponudu tekućine. Važno nam je da jelovnici budu raznoliki, a namirnice sezonske.


     Posebno se planiraju jelovnici za djecu s posebnim potrebama u prehrani (nutritivne alergije).


     Kod proslava dječjih rođendana preporučamo roditeljima donošenje svježeg i suhog voća i voćnih sokova, a ako donose tortu ona obavezno mora biti industrijska, s deklaracijom (najbolje sladoledna).

     Pravila prehrana jedan je od najvažnijih preduvjeta za optimalan rast i razvoj djeteta, a time i formiranje zdrave odrasle osobe. Stoga nastojimo pomoći djeci u usvajanju pravilnih prehrambenih navika koje će nositi kroz čitav život.

 

Zdravstvena voditeljica: Andreja Hribar

KontaktSLUŽBENE OBAVIJESTI